Folkdräkter & slöjd

Slöjd

Folkligt hantverk och slöjd ingår också i vår verksamhet i Vällingby Folkdansgille. Oftast handlar det om naturmaterial och traditionella tekniker. Materialen kan vara skinn, ull, halm, metalltråd, trä, rot, näver, textil, garn, tråd, papper, kartong och mycket mera.


Vi har regelbundna träffar, dräkt och slöjdaftnar, då vi slöjdar delar erfarenheter och har trevligt tillsammans.

Aktuellt

Dräkt & slöjdaftnar

Vi träffas varannan måndagkväll på terminerna och syr och slöjdar. Nya dräktdelar tar form, något lagas och andra hantverk får tid och omsorg.


Hyr folkdräkt

Ur vårt fina dräktförråd hyr vi till både medlemmar som ännu inte har egna dräkter och till andra intresserade som vill bära en folkdräkt till något speciellt tillfälle. Mejla till oss på info@vallingbyfolkdansgille.se


Hyr in oss

Dräktvisning

Våra svenska folkdräkter ligger oss varmt om hjärtat och vi har stor kunskap och erfarenhet på det området. Vi kommer gärna ut och visar och berättar mer om vår dräktskatt och folklivstraditioner för grupper i olika sammanhang.


Slöjdkurs

Dra ihop vännerna och våga prova någon traditionell slöjdteknik och material tillsammans med oss. Vi inspirerar gärna och delar med oss av vår kunskap.


Kontakt

Hyra folkdräkt

Mejla till oss på info@vallingbyfolkdansgille.se


Övriga frågor

Ta kontakt med Wiveca, hon berättar mer om våra aktiviteter.


Wiveca Linderström 073-674 28 07

Kvinna

Man

Flicka

Pojke

Livstycke

Väst

Livstycke

Väst

Kjol eller livklänning

Knäbyxor eller långbyxor

Kjol eller livklänning

Knäbyxor eller långbyxor

Förkläde

Skjorta

Förkläde

Skjorta

Särk

Hängslen

Särk

Hängslen

Stickade knästrumpor

Stickade knästrumpor

Stickade knästrumpor

Stickade knästrumpor

Strumpeband

Strumpeband

Strumpeband

Strumpeband

Svarta eller bruna läderskor

Svarta eller bruna läderskor

Svarta eller bruna läderskor

Svarta eller bruna läderskor

Sjal

Halskläde

Sjal

Halskläde

Huvudduk eller bindmössa

Kilmössa, stickad mössa eller hatt

Band i håret

Kilmössa eller stickad mössa

Tröja (äldre för jacka)

Tröja eller rock

Tröja

Tröja

Folkdräkter & slöjd

I Vällingby Folkdansgille har vi en lång tradition även av folkdräkter och genuina hantverk. Både att bära dräkt och använda handgjorda föremål liksom att tillverka dem med traditionella tekniker och material.


Folkdräkter

Det som vi oftast kallar för folkdräkter är traditionella högtidskläder som burits runt om i Sverige ute på landsbygden. Många områden har haft särpräglat utformade kläder som kommit att bli kännetecken för bygden eller området.


Till våra dansuppvisningar bär vi alltid våra folkdräkter och för att hålla dem fina krävs en hel del arbete som de flesta av oss sköter om själva. Sömnad, ändringar, tvätt, vädring, kompletteringar med mera.


Sy din egen folkdräkt

Vi har regelbundna träffar, dräkt och slöjdaftnar, då vi syr och för hand tillverkar de delar till våra folkdräkter som vi behöver.  Vill du sy din egen folkdräkt eller justera den som du redan har så får du hjälp hos oss att komma igång. Vi har mycket erfarenhet och inspiration att erbjuda dig.


Hyra folkdräkt

Vi har ett fint dräktförråd med dräkter som vi dels hyr ut till medlemmar som ännu inte har egna dräkter, men också till andra intresserade som vill bära en folkdräkt till något speciellt tillfälle. Vi har dräkter från hela Sverige för kvinnor, män och ungdomar. Det är en högtidlig känsla att bära något så dyrbart och med så djupa rötter i svensk folklivshistoria.


Vanliga delar i en folkdräkt